Ingrid Thulin stipendium 

SP Fastigheter är huvudsponsor till Ingrid Thulin stipendiet som delas ut årligen under Nipyreveckan i Sollefteå.

Se även Facebook-sidan Ingrid Thulin-stipendiet

Hanna Sjöberg, 2017 års stipendiat

Motivering: Tidigt lockad av och orienterad mot bildberättandet har Hanna Sjöberg målvedvetet satsat på fotografi och redan en månad efter examen arbetar hon med en spännande dynamisk skildring av det som sker i hembygden Ådalen med bilder som vittnar om att hennes blick på världen, genom linsen, har något väsentligt att berätta för oss.

Tove Nowén, 2016 års stipendiat

Motivering: Med en gränslös iver och motor att bild- och ljudsätta berättelser har Tove Nowén visat vid 22 års ålder att hon inte vill något hellre än att kreera film och hon lär sig hantverket från grunden genom att arbeta med manus, foto, ljudsättning, musik, skådespel och regi. Tove lever och andas film och vill inget hellre.

2015 års stipendium fick Alexandra Loonin

Motivering: Dramatikern Alexandra har med sin dådkraft, snabba rörlighet och intresse för dramatikens möjligheter i vår tid och i vårt samhälle insupit klassikerna med liv och lust och tar nu med sig dem på en högst sannolikt hisnande resa där hon i bredd med tonårens Spice Girlsfans och modern tysk komedi kommer att utmana, skaka om och öppna nya dörrar inom oss med sitt berättande. Vi kan inte vänta.

Andreas Öhman heter 2014 års stipendiat

Motivering: Andreas filmberättande är en spännande dekokt på ådalsk klangbotten med öga för väl tecknade karaktärer, stongt manusarbete och med en dialog som bär och lotsar oss vidare i ett rappt uppfinningsrikt bildspråk med influenser från såväl klassikerna som reklamfilm och musikvideo. Allt silat genom Andreas unika berättarbegåvning.

 

 

Sollefteåmusiker fick 2013 års Ingrid Thulin stipendium 

Rockmusikern Johan Edlund fick 2013 års Ingrid Thulin stipendium. Johan är mest känd som sångare i hårdsatsande rockbandet Pompei Nights. Men han är också en driven gitarrist. Han växte upp i en musikalisk familj i Sollefteå och började med trumpet. Men pappa Stefans elgitarr lockade och efter en spelning på skolans julshow tändes lusten att utveckla sig som musiker och artist.

Johan lämnade Sollefteå för att gå på Fryshusets estetlinje med inriktning på rockgitarr. Efter studierna bildade han och vännerna Pompei Nights där Johan blev sångare. Bandet har en hel del goda skivrecensioner och sågs mycket i höstas när de medverkade i TV4:s dokumentärserie "Rockstjärnor".

Förutom att fortsätta utveckla sig som sångare, gitarrist och låtskrivare vill Johan även studera musikproduktion. Målet är att kunna göra allt själv och då kommer de här pengarna från stipendiet väl till pass, säger han.

Motivering:

”Johan Edlund har längtat till scenen och rockmusiken sedan han upplevde publikens gensvar på en julshow i skolan och han har steg för steg tagit sig in i den tuffa rockvärlden som gitarrist och låtskrivare och som sångare i rockbandet Pompei Nights. För sin drive och tveklösa lust till att få uttrycka sig på rockscenen och för ambitionen att vilja studera vidare och bredda sig inom musikproduktion är Johan Ingrid Thulin-stipendiat 2013.”

 

2012 års Ingrid Thulin stipendium gick till Kulturbygden

Kulturbygden fick 2012 års Ingrid Thulin stipendium som delades ut under Nypyraveckan. Kulturbygden är en ideell förening i Sollefteå som bildades 2009. De vänder sig till Sollefteåbor i alla åldrar som vill förverkliga en konsert, utställning eller en föreställning. Bara under 2012 har 26 arrangemang anordnats. Hade Ingrid Thulin varit femton år idag hade hon med säkerhet medverkat i deras verksamhet.

Motivering:

"Väl medvetna om hur viktigt det är med goda förebilder och kulturell stimulans startades Kulturbygden senhösten 2009 av tre unga kreativt orienterade sollefteåbor som redan givit sig ut i livet, studerade på annat håll, men återvänder om sommaren och, i år för tredje året i rad, bjuder Ådalen på ett kulturhus som sjuder av aktivitet och bultar av skaparlust. Hela tiden med bygdens yngre i blickfånget, men famnade absolut alla. Vi vill hylla detta oegennyttiga initiativ och lovorda aktiviteten som med hög kvalitet, generösa grepp om kulturen och med ambitionen att vara en spännande gästspelsplats och samtidigt lyfta fram lokala begåvningar garanterat sörjer för återväxten av Ingrid Thulin-stipediater långt in i framtiden"

 

Anna fick Ingrid Thulins stipendium 2011

Operasångerskan Anna Sandström är 2011 års Ingrid Thulin-stipendiat. Utdelningen skedde utanför CityGallerian i Sollefteå fredagen den 29 juli kl 12.00 i samband med Sollefteås Nipyrevecka. Per Hägglöv, från SP Fastigheter i Sundsvall AB som är sponsor av stipendiesumman, överlämnar checken på 20 000 till Anna Sandström. Anna bjöd på lite operasång och fick sedan skriva autografer.

Foto: Lennart Angermund

Motivering:

"Med en sångröst som redan fört henne långt står Anna Sandström nu inför utmaningen att ta sin begåvning till den gestaltande scenskonstens värld. Viljan till att göra just detta är stor hos Anna och de insatser som krävs är hon mer än beredd att skjuta till. För längtan till gestaltandet och glädjen i sångkonsten och den okuvliga lusten till att bli operasångare ser vi fram emot att följa Anna från just detta ögonblick och framåt."

 

Ingrid Thulins minnesfond 2010

SP Fastigheter i Sundsvall AB är huvudsponsor till Ingrid Thulin stipendiet på 20 000 kr som i år delades ut av skådespelerskan Ewa Fröling under Nipyreveckan till Natalie Sundelin. Natalie studerar på teaterhögskolan i Malmö. Att det blev just Natalie Sundelin motiveras av juryn med "hennes kärlek till teaterns gestaltning av människornas villkor och en obändlig lust till att spela teater". Vi på SP Fastigheter önskar Natalie all lycka till i sin kommande karriär.

Motivering:

"Sollefteå kommuns stipendium till Ingrid Thulins minne tilldelas Natalie Sundelin för hennes kärlek till teaterns gestaltning av människornas villlkor och en obändig lust till att spela teater, ikläda sig karaktärer och iscensätta språket.

Natalie har den energi, utforskarlust och kompromisslösa målsökning som vi känner igen från den unga Ingrid Thulin. Det är därför en stor glädje för oss att premiera denna unga konstnär i vardande."

 

2009 års stipendiat, scenograf Katrin Pettersson

Katrin är 24 år, född och uppvuxen i Helgum. Hennes konstnärliga inriktning började som ett gryende musikintresse för att senare, under hennes tid som utbytesstudent i USA, utvecklas till att omfatta scenkonst i vid bemärkelse.

Efter studier i musik- och ljudteknik hemma i Sverige blev det vidareutbildning i Liverpool och en alltmer tydlig inriktning på scenografi. De senaste åren har Katrin kombinerat resande med uppdrag som scenograf i Edinburgh, Singapore och Spanien.

Hennes person, mod och skaparkraft har imponerat och gjort starkt intryck på dem hon har samarbetat med och man vittnar även om hur Katrins scenografi bidragit till framgångarna för uppsättningarna i både Edinburgh och Singapore.

Priset delas ut av skådespelaren och gode vännen Harriet Andersson i City Galleria i Sollefteå den 24 juli 2009.

Motivering:

"Ingrid Thulins minne tilldelas Katrin Pettersson för hennes idérika och inspirerande satsning på att etablera sig internationellt som scenograf och för hennes ambition att utveckla ett mångkulturellt designspråk."

 

Ingrid Thulins minnesfond 2008

2008 års stipendiat tilldelades skådespelaren Kristoffer Berglund 20 år.

Kristoffer studerade teaterprogrammet på Gudlav Bilderskolan i Sollefteå innan han, liksom Ingrid Thulin, lämnade hemstaden för att studera vidare inom teater i Stockholm.

Efter ett år på Kulturama gymnasiums teaterlinje och ett lärorikt år på preparandkursen på Stockholms Elementära Teaterskola (S.E.T.) sökte Kristoffer  i våras och antogs till Teaterhögskolan i Malmö.

Senare i år medverkar Kristoffer i sin första större roll, i SVT:s serie De halvt dolda efter manus av Jonas Gardell.

Priset delades ut av skådespelaren och gode vännen Harriet Andersson i City Galleria i Sollefteå den 25 juli 2008. Efter priscermonin promenerade stipendiater med flera längs den nydöpta Ingrid Thulins stig, som går utefter Ångermanälvens strand, för att avtäcka ett minnesmärke.

Motivering:

"Kristoffer tilldelas årets Ingrid Thulin-stipendium för sin ödmjuka insiktsfullhet och sitt målmedvetna arbete för att bli skådespelare. Driven av kärlek till teaterns berättelser och skådespelarens berättarkonst har han nu nått ett viktigt delmål i livet - han har tre år på Teaterhögskolan i Malmö att se fram emot.

Det har varit en stor glädje för stipendiekommittén att kunna konstatera vilken rikedom av unga, konstnärligt inriktade ådalsbor som kände sig kallade att söka Ingrid Thulin-stipendiet. Som önskat inkom ansökningar från alla de områden som Ingrid sjlv älskade och softa sjläv utövade - teater, filmregi, musik, sång, dans, circus, arkitektur, bild och skulptur i olika former."